top of page

Här kan du läsa mer om alla hästarna som bor på gården. De flesta jobbar i verksamheten men det finns också några privatägda islandshästar. 

Fold fra Saudarkroki

Född 1993

u:Fenja fra Marbaeli   

e:Kveikur fra Midsitju

Ägare: Veronika Svensson 

Min första egna häst och min bästa vän, hästen som kan allt. I sin ungdom var hon passtävlingshäst på Island. När hon flyttade till Sverige blev hon avelssto och har fyra avkommor efter sig. 

Vi har gjort det mesta ihop, allt från långturer till att åka iväg och rida kurs. Givetvis är det Fold som lärt mig att det är superkul att rida pass! 

När jag startade verksamheten var hon en viktig byggsten och var med på allt från nybörjarlektioner till mer erfarna. Och hon har lett oändligt många turridningar. 

Sen några år tillbaka är hon pensionerad från verksamheten, nu är hon bara min privata och vi har fortfarande kul ihop på uteritter. En riktig kruttant! 

Fold fra Saudarkroki

Isidor från Visala 

född 2008

u: Isa fra Krogbaekgaard   

e: Andvari från Stenlia 

Ägare: Veronika Svensson

Isidor är en av de hästarna som har varit med från allra första början. En riktigt snäll kille som alltid gör sitt bästa. Han har fyra fina gångarter, men det kan vara en utmaning att hitta tölten speciellt om man är ovan. 

Denna hästen går med på allt från nybörjarlektioner till mer avancerade. Han är fenomenal på att anpassa sig efter sin ryttare, riktigt lat på nybörjarlektioner men pigg och känslig om man ber om det. Riktigt rolig häst på ett dressyrpass och han kan även hoppa helt ok över lite mindre hinder. 

Han har även fått ta över ansvaret som ledarhäst på turerna efter att Fold gått i pension. 

Isidor från Visala

Aesing från Allemansängen

Född 2011

u Minja från Onödan

e Feykir från Knutshyttan

Ägare: Veronika Svensson

Aesing är min egna privata häst som är med mig på träningar och tävlingar. För några år sedan skulle jag beskrivit henne som "min huvudvärk" och "anledningen till att jag får gråa hår i förtid" 

Jag red in henne på mitt unghästprov 2014. Hon har varit en lång utmaning och jag har lagt ner mycket tid på denna häst. 

Idag är hon en fin femgångshäst med lättväxlade gångarter och vi presterar helt okej på tävlingsbanan. 

Hon ses ibland på uppsuttna teorilektioner och har även fått leda någon uteritt. 

En pigg och sprallig tjej, med mycket egna ideer och åsikter. Hon har lärt mig mycket och är otroligt rolig att jobba med! 

Aesing från Allemansängen

Styrkur fra Hellu

Född 2015

u:Borg fra Asum   

e:Glitnir Eikarbrekku 

Ägare: Veronika Svensson 

Detta är en otroligt trygg och stabil kille som numera går med på det mesta. Han kom hit som 4 åring, och har varit lätt i hantering och ridning sedan den dagen han började tränas. 

Styrkur är femgångare och väljer helst att gå i tölt. Han kan trava, men man behöver hjälpa honom att hitta balansen. Det samma gäller galoppen. Båda dessa gångarter är lättare ute än i paddocken. 

På nybörjarlektioner drar han gärna benen efter sig för att sedan bli riktigt pigg och känslig om det sitter upp en mer rutinerad ryttare. Detta gör att han kan gå med på det mesta. 

Passen finns men är inte tränad. 

Styrkur fra Hellu

Pattur från Upptröst 

Född 2004

u: Syrpa fra Langholti   

e: Jamil fra Langholti 

Ägare: Veronika Svensson 

Thattur är en pigg och glad herre och benämns ofta som gårdens "Ferrari". Han är lyhörd och känslig på ett positivt sätt i ridningen, och blir ofta en favorit hos dom med lite mer ridvana. Detta är alltså ingen ren nybörjarhäst och han jobbar därför på lektioner med mer rutinerade ryttare och detsamma gäller på turridningar. 

Han har fyra lättväxlade gångarter och passen finns nära till hands, men den är inte tränad. 

Detta är en häst med otroligt hög arbetsmoral, han säger aldrig nej till jobb. 

Han kan grunderna i dressyr och kan hoppa lägre hinder vilket han tycker är jättekul. 

I hagen är han en bra ledare och lekfarbror, som busar med sin yngre hagkompis. 

Pattur från Upptröst

Venus fra Muldbjerg

Född 2004

u: Gloa fra Muldbjerg 

e: Ljosvaki fra Akureyri

Ägare: Veronika Svensson 

Venus är en häst som de flesta kan rida, hon anpassar sig bra efter ryttaren och går med på allt från lektioner med barn till vuxengrupper. Hon ser verkligen ut som en sagohäst, guldgul med ljus man och svans, och fångar mångas uppmärksamhet. 

Hon kan grunderna i dressyr, kan hoppa mindre hinder, har lätt för tölt och lite svårare i galopp och trav. 

Men hon gör inte mer än hon måste och kan ge sken av att vara ganska outbildad. Men med rutinerade ryttare kan hon gå riktigt fint. 

Hon går med på både ridlektioner och turridningar, en trygg och snäll häst som tar hand om sin ryttare. 

Venus fra Muldbjerg

Prinsessa från Ekåsgården

Född 2010

u: Seley fra Feti 

e: Prins från Wreta

Ägare: Veronika Svensson

Detta är en pigg och känslig dam, mycket rolig häst för den med lite ridvana. Hon lyssnar lätt för små hjälper för sätet och är väldigt uppskattad av de elever och besökare med lite mer ridvana. 

Prinsessa går därför inte med på nybörjarlektioner. 

Hon har lätt både för tölt och trav. För att galoppera i paddock behöver hon lite mer hjälp med balansen, det funkar lättare ut. 

Hon kan grunderna i dressyr och kan också hoppa mindre hinder. 

Prinsessa rids som fyrgångare men har nära till passen och skulle säkert lära sig om hon fick chansen. 

Prinsessa från Ekåsgården

Vindis från Mysland

Född 2010

u: Mysla från Åkerbo 

e: Sibelius vom Eichenhof 2

Ägare: Julia Malm

Detta är en väldigt arbetsglad tjej som gillar att vara med. Hon är privathäst men lånas in i verksamheten några dagar i veckan, både på ridlektioner, turridningar och ridläger.  

Vindis har lätt för både trav och tölt. Galoppen kan vara lite knepig i paddocken men funkar bättre ute. Passen ligger nära till hans men är inte tränad. 

Vindis är en häst som de flesta kan rida, pigg men stabil och hon går med på både nybörjargrupper och de mer avancerade. 

Hon är duktig i dressyr och kan hoppa mindre hinder. 

Vindis från Mysland

Aradis från Solåsen 

Född 2015

u: Ljosalöpp fra Hlidarbergi 

e: Ofsi från Åsen  

Ägare: Veronika Svensson

Detta är en otroligt söt dam med en del egna åsikter och ideer. 

Hon är inte så stor och går därför främst med på ungdomsgrupperna för tillfället. Aradis har väldigt lätt för tölt och en fin trav om man hittar rätt balans på hästryggen. Då kan hon trava fint och det samma gäller galoppen. 

Hon kan grunderna i dressyr och lyssnar fint för små hjälper för sätet. Det funkar inte att tjata med skänkel eller bli för yvig i handen, då bara stannar hon och går inte framåt. Det ställer krav på att man har lite ridvana för att rida denna hästen, då är hon superkul och hon har ofta mycket energi. 

Aradis från Solåsen

Dufa från Englabo

Född 2015

u: Ljufa från Agersta  

e: Jor fra Kjartansstödum

Ägare: Veronika Svensson 

Dufa är ett charmigt litet sto med enorm personlighet. Hon jobbar inte så mycket i verksamheten ännu, hon går med på turridningar ibland och rids då av någon av oss ledare. På ridskolan går hon med i grupper med erfarna ryttare, av lite mindre storlek då hon själv är modellen mindre islandshäst. 

Detta är en otroligt rolig häst att jobba med, hon har alltid öronen fram, pigg och glad. Hon har tre bra grundgångarter, skritt, trav och galopp. Lätt för tölt och jobbar på mer styrka för att kunna gå längre sträckor och i högre fart. 

Dufa från Englabo

Svadi fra Reykholum

"Bullen"

Född 2001

u: Pruma fra Reykholum

e: Forseti fra Langholtsparti

Ägare: Gry Tjervaag

Vår snälla nallebjörn och gentleman. Bullen är otroligt snäll och vänlig kille som alla kan rida. 

Han går med på allt från nybörjarlektioner till de med mer ridvana. Han kan grunder i dressyr och hoppa mindre hinder. Bullen tycker att paddocken kan vara lite tråkig och kan upplevas lite lat. Ute har han betydligt bättre framåtbjudning. 

Detta är en häst med fyra fina gångarter, han väljer traven framför tölt och han har otroligt härlig galopp.

För den med mer erfarenhet är det inga konstigheter att få fram tölten men det kan vara lite svårt om man inte ridit så länge. 

Detta är en välutbildad kille som i sin ungdom tävlat på hög nivå. 

 

Svadi fra Reykholum "Bullen"

Borg fra Asum

Född 2007

u: Sola fra Asum  

e: Aegir fra Litlalandi

Ägare: Veronika Svensson 

Borg kom hit från Island hösten 2023, där hon gått som avelssto de senaste åren. 

Hon är under träning för att se om det funkar att rida igång henne och om hon på sikt kan jobba lite i verksamheten. Annars är alternativet att bara betäcka henne igen. Hon har en avkomma på gården, Styrkur samt två yngre förmågor som står i Olsfors, Töfradraumur och Arvakur. 

Detta är ett väldigt gulligt sto, både till utseende och hennes sätt att vara. 

Borg fra Asum

Snekkja från Slätthult Gård

Född 2018

u: Staka fra Vestra-Fiflholti

e:Tjaldur fra Skullerup 

Ägare: Veronika Svensson

Snekkja är en väldigt snäll och social tjej. Hon kom hit 2018, då bara tre månader gammal, tillsammans med sin mamma Staka. 

Snekkja påbörjades inridning 2022 - 2023 och är nu under utbildning. Hon har lätt för skritt, trav och galopp. Tölten kommer allt mer. 

Detta är en häst som tycker om att vara med och är positiv till det mesta. Inridning och träning har hittills varit väldigt okomplicerad och hon är väldigt rolig att jobba med. Hon ses ibland på teorilektioner, då hon har den ovanliga färgen konstantskimmel "färgväxlare", så får hon ställa upp som exemplar när vi går igenom olika färger. 

Snekkja från Slätthult gård

Raudblesi fra Ostermolle 1

"Raudi"

Född 1995

u: Pokkadis fra Stokkholma 

e: Byskup fra Holum

Ägare: Veronika Svensson

Här på gården är han känd som Raudi, bästa vän till Ros. 

Detta är en fin och välutbildad häst med fantastisk tölt och ridkänsla. De senaste åren har han dock inte jobbat så mycket utan står här mer eller mindre som pensionär. 

Raudi går nere i skogshagen och syns kanske inte så mycket mer än när han får komma in på box med jämna mellanrum, eller gå en promenad. En otroligt lätthanterad och snäll kille som ibland är med på teorilektioner eller rykttävlingar framförallt på ridlägren. 

Raudblesi fra Ostermolle 1 "Raudi"

Ros fra Bergstödum

Född: 1993

u: Freyja fra Hindisvik  

e: Kolfur fra Kjarnholtum 1 

Ägare: Rebecka Svensson 

Detta är en av gårdens pensionärer och bästa kompis med Raudi. Ros är en väldigt lugn och snäll tjej som gärna följer med ut på promenad ibland. Hon älskar när man pysslar med henne så ibland ses hon på teorilektioner eller rykttävlingar på ridlägren. 

Hon har fyra avkommor efter sig och i sin ungdom var hon en väldigt pigg häst att rida, älskade att springa, alltid full med energi. 

Ros fra Bergstödum
bottom of page